top of page
21 april 2024

Ook DUO is aanwezig op het ECOfestival !

Op het Ecofestival kan je initiatieven leren kennen die
een positieve impact uitoefenen op onze leefomgeving.
Die positieve vibe vormt de rode draad van het festival:

 

Het wil een ode zijn aan de natuur, duurzame keuzes
maken, biodiversiteit,... Er wordt een brede waaier aan
thema's opengetrokken: Van speelplekken voor
kinderen, naar de strijd tegen voedselverspilling, het
verantwoord omgaan met energie en stimuleren van
alle vormen hernieuwbare energie, van het verwilderen
van onze tuinen naar plasticvrij winkelen, van het delen
van auto's naar het uitspreken van hoopvolle ideeën...

 

Deze thema's worden op een laagdrempelige,
ongedwongen manier aangekaart.
Er zal koffie, taart, appelsap, streekbieren zijn...
Er zal woord, beeld en muziek zijn.

 

De Wetterse Kunstacademie geeft het Ecofestival mee
kleur. Enkele leerkrachten en leerlingen zullen het
festival van artistiek bloed voorzien.


Om 17u sluit het festival feestelijk af met een swingend
optreden van Sitting Duck.

Breng ons een bezoekje en stel ons
al je energiegerelateerde vragen :

 

  • Is mijn dak geschikt voor zonnepanelen ?

  • Kan ik beroep doen op de groepsaankoop van Zonnestad voor zonnepanelen ?

  • Wat met een elektrische auto en zonnepanelen ?

  • Een thuisbatterij of niet ?

  • Is Energiedelen interessant voor mij ?

  • ...

Of kom eens luisteren hoe we de gemeente willen ondersteunen op weg naar een klimaatneutraal Wetteren, door het realiseren van zon- en windprojecten.

13 juni2023

Zonnedak op de Warande voltreffer tijdens eerste maand

Als je onlangs bent gaan zwemmen of sporten in de Warande of van een koel drankje hebt genoten in sportbar Kaffee Taria, weet dan dat je duurzaam hebt gesport en genoten.  Het grootste deel van de elektriciteit voor pompen, verlichting, ventilatie, koelkasten,... was rechtstreeks afkomstig van de zonnepanelen op het dak.
 

Sinds de opstart eind april hebben de zonnepanelen al meer dan 50.000 kWh gegenereerd, geholpen door het uitzonderlijk mooie weer en de lange dagen.  Dit komt overeen met het jaarverbruik van bijna 20 gezinnen en een besparing van 15 ton CO2.  En ook voor de gemeente Wetteren betekent het een mooie besparing voor de energiefactuur.

 

Dit is uiteraard ook goed nieuws voor de 120 Wetterse & Wichelse gezinnen die mee geïnvesteerd hebben in de zonnepanelen en zo een stukje mede-eigenaar zijn.  
Investeren kan trouwens nog steeds - we zijn nog op zoek naar de laatste 20.000 EUR - door coöperant te worden bij Energent. Een aandeel van Energent bracht de laatste 3 jaar telkens een dividend op van 3%, wat nog steeds meer is dan een spaarboekje ;

 

Interesse om te investeren ? Doe mee of motiveer anderen om mee in te stappen in het eerste Wetterse project voor hernieuwbare energie.  Je leest er meer over op de website van burgercoöperatie Energent :
https://energent.be/duurzaam-sporten-in-de-warande/

affiche-HOOP-A4-CARTOON-v2.jpg
9 mei 2023

Hoop - eco-comedy door Steven Vromman

DUO stelt voor : "Hoop - eco-comedy door Steven Vromman"

 

Ooit gehoord van eco-comedy?

HOOP is een voorstelling waarin Steven Vromman, met de nodige

humor, naar de toekomst kijken. De toekomst voor onszelf, voor onze kinderen, voor Wetteren.

Hoe gaan we om met te veel of te weinig neerslag, met hitte, met schaarste. We bekijken hoe toekomst bestendig we zijn. Waar is onze veerkracht ? Hoe beleven we deze turbulente tijden ? Waar vinden we

opnieuw connectie met elkaar ?

 

Steven Vroman geeft op een grappige manier nieuwe inzichten en moedigt ons aan om lokaal te kijken naar nieuwe projecten die zich aanbieden. Die HOOP bieden !!!

Een initiatief van DUW een groep enthousiaste Wetteraars die graag bestaande lokale organisaties, groepen, vzw’s bij elkaar brengt en ondersteunt. Kom na de voorstelling kennismaken en napraten met

Wetteren Zonnestad door DUO, Let’s save food, Pluk

9230, Samentuin Veldwegel,...

https://www.facebook.com/events/173668161929191/

"Kapitaaloproep Zonnedak Warande
groot succes"

3 april 2023
284.png

Dat is het aantal zonnepanelen op de Warande waar al is op ingetekend door Wetteraars en Wichelenaars, twee weken na de kapitaaloproep.  De spurt naar 428 zonnepanelen is ingezet.  

Nog niet ingetekend ? Dat kan nog steeds via de website van Energent : https://energent.be/warande/

25 maart 2023
214.png

Eén week na de lancering hebben Wetteraars en Wichelenaars al voor meer dan de helft (75.000 euro) ingetekend op het zonnedak van sportcentrum De Warande. Dat komt overeen met 214 zonnepanelen. Een succes en een duidelijk signaal dat inwoners mee willen investeren in een duurzame gemeente.

 

Heb je nog niet ingetekend? Dat kan nog tot 16 april via de website van Energent : https://energent.be/warande/

investeer mee in zonnepanelen op Warande te Wetteren
16 maart 2023

428 zonnepanelen wachten op jou 

Investeer mee in een duurzaam Wetteren

Het startschot is gegeven.  Vanaf vandaag kunnen alle inwoners van Wetteren en Wichelen mee investeren in het zonnedak op sport- en recreatiecentrum De Warande. 

 

Op het dak van De Warande werden maar liefst 428 zonnepanelen geplaatst. Deze zonnepanelen zijn goed voor 195 000 kWh (kilowatuur), wat neerkomt op het jaarverbruik van elektriciteit van wel 70 gezinnen.  Voor het sport- en recreatiedomein betekent dit een besparing van gemiddeld 27.000 euro per jaar en een vermindering van de CO2-uitstoot van maar liefst 39,1 ton.

Vzw DUO en Energent willen bij de inwoners van Wetteren en Wichelen 150.000 euro ophalen voor de financiering van het project. Wetteraars en Wichelaars kunnen vanaf 16 maart aandelen kopen van Energent via www.energent.be/warande. Eén aandeel kost 100 euro en je kan per persoon maximaal 20 aandelen (= 2000 euro) aankopen. Elke aandeelhouder krijgt inspraak en stemrecht én ontvangt een jaarlijks dividend. De voorbije 3 jaar was dit telkens 3%.

Lees er alles over op de website van Energent : https://www.energent.be/warande

Jo Dierickx: “Het is een primeur voor beide gemeenten en we hopen dat we het project volledig kunnen laten financieren door de inwoners."

 

Piet Van Heddeghem, schepen van milieu, klimaat en ruimtelijke ordening : ““Het werken met een coöperatie voor het plaatsen van zonnepanelen staat ingeschreven in het gemeentelijk beleidsplan. Op die manier vergroten we de betrokkenheid en directe participatie van de burger bij de zoektocht naar de noodzakelijke hernieuwbare energievormen. Naast de energie en financiële baten is er vooral een grote maatschappelijke winst. Iedereen een beetje producent!””

Over Energent

Energent is een burgercoöperatie voor hernieuwbare energie, opgericht in 2013. Als coöperatieve vennootschap verenigt Energent burgers in hun streven naar een duurzame en klimaatneutrale samenleving, door rechtstreekse participatie. Energent verzamelt geld van coöperanten dat geïnvesteerd wordt in hernieuwbare-energieprojecten, de realisatie van energiebesparingen en het leveren van energiediensten.

https://www.energent.be

329456443_1423850631701564_3692452831369988549_n.jpeg
20 februari 2023

Er wordt hard gewerkt op het dak van de Warande !

Wie deze week is gaan sporten in de Warande, zal het misschien gemerkt hebben.  Er wordt druk gewerkt op het dak van de Warande.  

Alle voorbereidingen worden uitgevoerd voor het plaatsen van maar liefst 428 zonnepanelen op het dak van de Warande.  🌞

318068311_516514070494031_3722725902907189935_n_edited.png
15 december 2022

Eerste project van DUO & Energent

Het eerste project van DUO-Energent in Wetteren is gestart ! Wist je dat ... er in 2023 maar liefst 428 zonnepanelen op het dak van de sporthal De Warande komen? Wist je ook dat jij daar mee kan in investeren ?

Hou onze website en social media zeker in het oog !

318126334_517368103741961_3516447843727161977_n.jpeg
4 december 2022

Geslaagd DUW-festival !

Het eerste DUW-festival was meteen een succes ! We mochten veel Wetteraars verwelkomen die kwamen kennismaken met ons en met de andere organisaties die samen werken aan een duurzaam Wetteren! 😍 


Bedankt aan iedereen die erbij was!

22 november 2022

DUW-festival

DUurzaam Wetteren Festival wordt georganiseerd door vzw DUO samen met 10 andere organisaties die duurzaamheid uitdragen. Kom kennis maken met deze levendige groepen, breng je fiets mee, wandel met ons, bekijk de Wetterse kaarten, doe een testrit met een bakfiets, kom iets eten of drinken en luister naar "Wise man she said"

DUW-festival Wetteren
1 november 2022

DUO en Energent slaan de handen in elkaar

DUO is sedert begin 2022 een partner van de burgercoöperatie Energent uit Gent. Een fantastisch partnerschap waardoor we begin volgend jaar een eerste ambitieus project zullen realiseren in Wetteren.

Stay tuned !

Wil je Energent leren kennen? www.energent.be

Energent
bottom of page